12 Temmuz 2008 Cumartesi

Asus'un Aylık Kazancı Gigabyte'ın Beş Katı

Digitimes'da yazan bir habere göre 2008'in haziran ayı itibariyle Asus'un aylık kazancı 634 milyon USD'ye ulaşırken Gigabyte'ınki 127 milyon USD olarak gerçekleşti. Rakamları birbirne böldüğünüz zaman Asus'un gelirlerinin Gigabyte'ın kazancından tam 5 kat daha büyük olduğu ortaya çıkıyor. Bununla beraber Asus'un gelirleri geçen ay %6 oranında artarken (yıl bazında %40 artış), Gigabyte'ınki %20 kadar büyümüş (yıl bazında %15 düşüş).

Dünya ekonomisinde yaşanan büyük durgunluk özellikle son üç ayda her iki firmayı da olumsuz etkiledi. Bu yılın ikinci çeyreğinde gelirlerinde ciddi düşüşler görüyoruz. Öte yandan Asus'un ürün gamı dizüstü bilgisayarlar ve Eee serisi sistemler nedeniyle Gigabyte'dan daha geniş. Gigabyte taşınabilir sistemler segmentinde görece çok yeni bir firma.

Asus durgun ekonomi sebebiyle yılın ikinci çeyreğinde sadece 1.1-1.2 milyon adet dizüstü gönderebilmiş (1 milyon adet Eee PC hariç). Aynı zamanda ekran kartı gönderimleri (shipment) 1.58 milyon ve anakart gönderimleri ise 5.1 milyon olarak gerçekleşmiş. Öte yandan Gigabyte yalnız haziran ayında 1.5 milyon anakart ve 242,000 adet ekran kartı yollamış. Firmalar yaz aylarının sonunda %15 ila %30'luk artışlar bekliyorlar.



Kaynak: PCLabs

Hiç yorum yok: