20 Temmuz 2008 Pazar

Microsoft Memnun: 180 Milyon Windows Vista Lisansı Satıldı

Biz Vista'yı yok şöyle bir eksiği var, yok fazlası var diye eleştirip dururken Microsoft, Windows Vista'nın satış rakamlarından memnun olsa gerek. Şirketin cuma günü yapmış olduğu açıklamada 180 milyon Windows Vista kopyasının satıldığını ve arzın giderek arttığını söyledi. Fakat TGDaily'nin yayınladığı bazı verilere göre talepte bir yavaşlama var.

Microsoft'un 1 sene içerisinde 60.42 milyar USD'lik satış gerçekleştirdi ve bu satışlardan 17.68 milyar USD kar elde ettiğini de belirtmeden geçmeyelim. Vista satışlarından elde edilen gelir şirketin yıllık karının %10'u kadar: 1.7 Miyar USD. Fakat bu satışların önemli bir bölümünün şirketlere yapıldığını bilmenizde fayda var.

Windows Vista çıktığı Ocak 2007'den beri 180 milyon adet kopya satmış. Şirketin yayınladığı rakamlarda ilk ayda 20 milyon, ilk 100 günde 40 milyon ve ilk altı ayda ise tam 60 milyon kopyanın satıldığı yazmakta. Bu rakamlara dikkat etmeliyiz çünkü satışlardaki ivme çok kısa bir süre içerisinde doğrusallaşmış (sonraki 12 ay boyunca yaklaşık 120 milyonluk satış). Bunun anlamı talebin sabit bir düzeyde kalması. Halbuki dünya üzerindeki birçok büyük şirket hala Windows Vista'ya geçmeyi düşünmüyor ve biz tüketicilerin büyük bir çoğunluğu da henüz Vista'ya geçmiş değiliz. Yalnız dizüstü bilgisayar satışları bazı kullanıcıların istese de istemese de Vista'ya geçmelerine sebep oluyor. O yüzden 180 milyon sayı olarak oldukça büyük ancak bundan sonra satışların azalan bir ivmeyle artacağını söylersek yanlış bir tahmin olmaz.

Biz ne dersek diyelim, Microsoft Windows Vista üzerinden beklediği karı elde ediyor ve 2010 yılının başlarında Windows 7 duyurulana kadar da bu durum böyle devam edecekmiş gibi görünüyor.



Kaynak: PCLabs

Hiç yorum yok: