3 Ocak 2008 Perşembe

30 dakikada şarj olan notebook bataryası

Tıpkı tüm dizüstü kullanıcılar gibi 5 dakika içinde bataryayı tam olarak şarj etme hayalleri kurarken, 2007'nin son aylarında Toshiba'nın haberi SCiB batarya haberi bizi sevindirmişti. Toshiba'nın SciB bataryaları ile birkaç dakika içinde pilin %80'inin şarj etmek mümkün olacak gibi görünüyor ve bu bataryaların önümüzdeki birkaç ay içerisinde çıkması bekleniyor.

Toshiba'nın bu bataryalarını beklerken, pil üreticisi olan Boston-Power adlı marka da, 30 dakika içerisinde pili %80 kapasite ile şarj edebilen bir batarya geliştirdiğini duyurmuş durumda. Son zamanlarda notebook pillerinde epey değişiklik yapılmaya çalışıldığını görüyoruz. Bunlardan ilki yangın ve patlama riskini azaltmak için pil yapısında kullanılan materyallerin değiştirilmeye çalışılması idi. Boston-Power ise Lityum-iyon tabanlı pilleri nasıl daha hızlı şarj ederiz diye kafa yormuş.

Boston-Power, genelde 26 amper / saat olan notebook pil hücrelerini, biraz değişiklik ile pil hücresi başına 4.4 amper / saat güç verebilecek şekile getirmiş. Bu bataryalar ise, çoğumuzun bildiği GP tarafından yapılacak.

Geçtiğimiz senelerde bataryalardan kaynaklanan patlama ve yangın haberlerinden sonra üreticiler artık bu konuda daha fazla önlem alıyor. Hatta henüz haberini geçmesek de, 1 Ocak 2008 itibariyle FAA(Federal Aviation Administration) tarafından uçakta taşınan lityumioyun pil ve bunları taşıyan elektronik cihazlara sınırlama getirildi. Boston-Power da, pillerin dışında demir yerine metal alaşımlı bir madde kullanmış. Bu madde, kısa devre esnasında bozulmadan kalabiliyormuş. Ve ısınma esnasında tüm gücü kesebilecek bir sistem geliştirmişler.

Gerek Toshiba'nın 5 dakika içinde şarj olan SCiB bataryaları olsun, gerekse de Boston-Power'ın ürettiği 30 dakikada şarj olan bataryaları olsun, bize bu sene içerisinde dizüstü bataryalarında ne tür değişiklikler yaşayacağımızı gösteriyor. Çok hızlı şarj olan pillere uzak olmadığımız açık ve artık dizüstü sistem kullanıcıları bu kadar artıyorken, bu kesinlikle sevindirici bir haber. Yıllardır kullandığımız dizüstü sistemlere adam akıllı batarya takmak eski dostların da hoşuna gidecektir.

Kaynak:PCLabs



Powered by ScribeFire.

Hiç yorum yok: