4 Ocak 2008 Cuma

VIA yonga setlerine elveda?

Birkaç sene evveline kadar gerek AMD gerekse de Intel platformu için bir çok sisteme giren VIA yonga setlerinin kullanımı son senelerde oldukça düşmüş ve artık VIA yonga setlerinden mevzu bahis açılmaz olmuş durumda. Bunun arkasında bir çok sebep var; örneğin Intel tarafında zaten çok uzun zamandır güçlü olamayan VIA, Intel'in hem baskıcı travrından dolayı hem de Intel'in iyi yonga setleri karşısında pek varlık gösteremedi. AMD tarafında ise bir zamanlar çok aktif olan VIA, NVIDIA'nın AMD yonga seti üretmesiyle bu taraftaki gücünü de epey kaybetti. Zira, NVIDIA'nın bu pazara girmesiyle AMD kullanıcıları sorunsuz, performanslı ve düzgün sürücülere sahip bir ürün gördü ve doğal olarak tercihler kaydı.

VIA, yonga seti bölümünü bundan sonra işlemci bölümü altına almaya karar vermişler. Bu şekilde VIA, kendi entegre platformuna yoğunlaşabilecekmiş. Biliyorsunuz, VIA'nın özellikle mini-ITX formundaki entegre platformları, özelleştirilmiş işler için tercih ediliyor. VIA bu entegre platformlarda kendi C7 işlemcisini kullanıyor. Örneğin VIA'nın güncel ürünlerinden birisi olan Artigo adlı Pico-ITX platformuna buraya tıklayarak bakabilirsiniz.

Peki klasik yonga seti tarafına ne olacak? Digitimes'in haberine göre, AMD yonga setleri için destek vermeyi sürdürecek. Intel tarafında ise patent ile ilgili sorunu olmayan eski yonga setlerine destek devam edecek. VIA, henüz Intel ile yeni anlaşma yapmış değil; ama yeni bir lisans anlaşması yaparsa ne tür ürünler görebiliriz şu anda bilmiyoruz.

Kaynak:PCLabs

Powered by ScribeFire.

Hiç yorum yok: