12 Ocak 2008 Cumartesi

RPM5 geldi, ama resmi RPM değil

RPM Package Manager (RPM), Red Hat, Fedora ve SUSE gibi büyük dağıtımların kullandığı paket yönetim sistemi. Ancak RPM versiyonları arasında fark olduğu gibi, projenin çatallanmasının ürünü olan 5.0.0 sürümü Red Hat tarafından resmi kabul edilmiyor.

Önce hikayeyi dinleyin: RPM, 1997 yılında RedHat Package Management olarak hayatına başlamıştı. Red Hat Linux için bir paket yönetim sistemi olan RPM 2006 yılında organizasyonda bir değişikliğe gitti ve rpm.org üzerinden gelişim devam etti. Bu arada eski RPM sorumlusu, Red Hat'den ayrıldıktan sonra da RPM geliştirmesini sürdürüyordu. Geçtiğimiz sene rpm5 için bir "çatallanma" oldu ve 7 aylık çalışmanın sonunda da buradaki basın duyurusuna göre RPM 5.0 ortaya çıktı.

Yeni RPM sürümü performans ve sair gelişmelerin yanında artık "gerçekten platformlararası" olma iddiasında. Ancak RPM'in orijinal geliştiricisi Red Hat Linux RPM 5.0'ı bir çatal olarak görüyor ve kendisine dahil etmeyeceğini söylüyor. Red Hat Enterprise Linux (RHEL) ürün yöneticisi Daniel Riek'e göre RPM5, RPM.org ile bağıntısı olmayan bir çatal. RPM5'in gelişiminde ne Red Hat'in ne de Fedora'nın payı var ve hiçbiri RPM5'e geçmeyi planlamıyor.

Kaynak:PCLabs

Powered by ScribeFire.

Hiç yorum yok: