22 Ocak 2008 Salı

AMD yoksa toparlanıyor mu?

Sadece rakamları verecek olsa idik biz de diğer bir çok donanım sitesi gibi ters köşeye yatabilir ve sizleri de yanıltabilirdik. Neden? Çünkü firma evvelki gün 2007'nin son 3 ayı için (yani 4.çeyreği için) tam tamına 1.772 milyar dolar zarar açıkladı. Telaffuzu bile zor bir rakam. Açıkladıkları gelir ne peki? 1.770 milyar dolar. Arada 2 milyon dolarlık bir komik fark mevcut.

Fakat işin aslı böyle değil: 1.772 milyar doların 1.608 milyar doları kağıt üstünde zarar. Sebebi de ATi ve Spansion. Firma özetle 2006'da ATi'ye fazla para ödediklerini kabul etmiş oluyor. Alım sırasında ATi 3.6 milyar dolarlık bir değere sahip idi; AMD 5.3 milyar ödemişti. Şu an yaptıkları bu değer farkını zarar hanelerine(muhasebe usülleri gereği) yazmaktan ibaret.

Bu kağıt üstündeki zararı düştüğünüzde gerçek zarar rakamı 9 milyon dolar gibi bir rakama düşüyor(tam zarar vergi+borç faizleriyle birlikte 97 milyon dolar civarında): üstüste 500'er milyon dolar zarar açıklayan bir firma için oldukça iyi bir rakam denilebilir. Paranoyak bir şekilde zarar etmemek için uğraşmış gözüküyorlar. Hector Ruiz'in "manyak gibi kara odaklandık" lafı gerçekmiş denilebilir. Son çeyrekte firma 400 bin işlemci satmayı başarmış. Problemli Phenomlara rağmen çok iyi bir rakam. ATi'nin performansı ise geçen yıla göre hala düşük.

Tüm seneye baktığımızda gelirler 2006'ya oranla %6 artarak 6.013 milyar dolara ulaşmış. Ama zarar rakamı 2006'daki 166 milyon doları mumla aratacak cinsten: 2007 yılı toplam zararı 3.77 milyar dolar.

Tek iyi haber firmanın en azından kasasında 2 milyar dolara yakın nakit para mevcut; bunda Dubai'den sene sonu gelen 600 milyon doların da büyük katkısı var.

ATi ne getirdi?

Ati'yi satın almanın firma yaşarsa uzun vadede katkısı ne olur tahmini güç. Elbette büyük bir potansiyel. Fakat kısa vadede firmaya oldukça fazla zarar verdiği ve bir ton borç altına soktuğu ortada. 2007 yılında Ati'nin AMD'ye getirdiği gelir ise alttaki tabloda görülebilir. Ati'nin AMD öncesi bir çeyreklik geliri 600 milyon doları aşıyordu. Şu an bunun 3'te biri gelir getirebiliyor.

2008'de ne olur?

Doğrusu tahmin etmek çok güç. Zararın nihayet azaltılması ümit veriyor. Amerika'daki ekonomik problemler(örneğin mortgage kredi krizi) 2007 sonunda PC pazarına çok etki etmeyip AMD'yi yakmamış gibi gözükse de herkes 2008'in zor geçeceğinden emin. Firmanın Intel'e ve çıkartacağı 45 nm'lik işlemcilere karşı yine geride kalması(E8400ler çoktan Türkiye'ye geldi), Ati'nin Nvidia karşısında pazar payını biraz daha kaptırması gibi bir lüksü yok.

Sözümüzü bir anektod ile bitirelim:

AMD kurucusu Jerry Saunders, şu an ki CEO Hector Ruiz göreve başladığında şöyle der:
"Intel ile rekabet edene kadar "zor"un ne olduğunu bilemezsin"

Kaynak:PCLabs

Powered by ScribeFire.

Hiç yorum yok: