3 Ocak 2008 Perşembe

Cep telefonu kullananlar trafiği yavaşlatıyor

Cep telefonu kullanmak, görünüşe göre sadece trafik kazalarına neden olmuyor, aynı zaman da trafiğin yavaşlaması için de birincil sebepmiş. Bu sonuca, Utah Üniversitesindeki trafik labortuarlarında ulaşılmış. Cep telefonu ile konuşanlar trafik akışına ayak uyduramadıkları için ve aynı yol üzerinde çok fazla cep telefonu ile konuşan olduğundan etkisi büyük oluyormuş.

Eminim herkes, trafikte cep telefonu kullanmanın alkollü araba kullanmak kadar tehlikeli olduğunu okumuştur. Yeni araştırma ise aslında bununla biraz alakalı. Zira cep telefonu ile konuşan birisinin tepkileri yavaşladığı için, önündeki trafik akışını tam zamanında kontrol edemiyor. Örneğin cep telefonu ile konuşan kişi sıkışık bir trafikte ilerlerken, önündeki araba ile mesafe açıldığında bunu ya algılamıyor ya da çok geç algılıyor. Araştırmalar 36 üniversite öğrencisi ile yapılmış. Gerçi bunun için daha fazla teste gerek yok; bir çoğumuz trafikte cep telefonu kullanırken bunlar başımıza geliyor ve İstanbul gibi yerlerde genelde bir de üstüne küfür yiyoruz / ediyoruz doğal olarak.

29 öğrenciye ise şu şekilde test yapılmış: Yüksek trafik yoğunluğuna sahip bir yolda 15 km yol yaptırılmış ve sürücülerin yarısı cep telefonu kullanırken, diğer yarısı cep telefonu kullanmadan trafikte ilerlemiş; tabii trafik kurallarına tamamen riayet ederek. Cep telefonu kullananlar ortalama 3.8 km daha yavaş kalmış. Önemsiz bir fark gibi görünüyor.

Ülkemizde, sürücülerin yüzde kaçının trafite cep telefonu kullandığına dair bir araştırma yok ama trafikte cep telefonu kullanmak başa bela olma konusunda her zaman çok büyük potansiyele sahip. Bazı yabancı ülkelerde, yapılan trafik kazalarında cep telefon kullanıldığı tespit edildiğinde uygulanan cezalar artıyor ama ülkemizde bu tür uygulama sanırız yok.

Kaynak:PCLabs-CepLab



Powered by ScribeFire.

Hiç yorum yok: