3 Ocak 2008 Perşembe

Wiki İle Arayın!

Yahoo veya Google'ın tahtını sarsar mı, uykularını kaçırır mı veya rakibi olur mu bilinmez ama Wikipedia kendi arama sistemini oluşturmak için çalışıyor.

Wikipedia'nın kurucusu Jimmy Wales, 7 ocak itibariyle Wikia Search adında açık kaynaklı bir arama motoru projesi başlatılacağını açıkladı. Wales, bu proje ile Google gibi devlerle rekabet edebilecek bir arama motoru oluşturacağına inanıyor.

Wikia Search bir arama motoru için gereken arama algoritması, veri toplama gibi temel teknolojileri bir araya topluyor. Projede aynı Wikipedia'daki topluluk modelinde olduğu gibi katılımcılar arama sonuçları ve sıralama değerlerinin oluşmasında yardımcı olacaklar. Ayrıca Yahoo ve Google arama motorlarından farklı olarak yeni motorda kullanıcılar arama sonuçlarının nasıl elde edildiğini görebilecekler. Böylelikle, bu proje şeffaflık bakımından rakiplerinden bir adım önde olacak.

Açık kaynak kodlu arama motorunun ilk başta önde gelen arama motorlarına rakip olması beklenmiyor. Ancak aynı Wikipedia oluşum sürecinde olduğu gibi katılımcılar katkı sundukça uzun vadede fark yaratabileceğe benziyor. Bakalım sektörün devleri olan Yahoo ve Google bu proje karşısında nasıl bir tavır sergileyecekler.

Kaynak:SDN

Powered by ScribeFire.

Hiç yorum yok: