9 Ocak 2008 Çarşamba

Windows Vista, satışta XP'den daha başarısız ?

Vista, satışa çıktığından bu yana, yani 1 sene içerisinde 100 milyon kopya satmış ama her zaman söylediğimiz gibi bu rakamın kaç tanesinin yeni sistemler ile verilen Vista olduğu bilinmiyor. Görünüşe bakılırsa aslında Vista kullanıcılarının önemli çoğunluğu, hazır sistem alanlar. Örneğin bugün bir dizüstü sistem almaya gittiğinizde aldığınız ürünün Windows Vista ile gelme olasılığı %95'ün üzerinde(eğer dizüstü sistem fiyatı 900$'dan fazla ise).

InformationWeek'de yer alan bir haberde, Windows XP ve Windows Vista kıyaslamasını farklı bir noktadan yapılmış: Windows XP'nin piyasaya sürüldüğü Ekim 2001'den 1 sene sonrasına kadar olan dilimi hesaba katarsak, 2002 senesinde tüm dünyada satılan PC adedi 132.4 milyon idi. Ancak Vista'nın satışa sunulduğu 2007 senesinde satılan PC adedi 255.7 milyon. Yani pazar ikiye katlanmış.

Windows XP, ilk senesinde (yani 2002'de) sattığı 89 milyon kopya ile, tüm PC'lerin %67'sinde kullanılır hale gelmiş. Ancak Windows Vista, 100 milyon kopya satmasına rağmen tüm satılan PC'lerin sadece %39'unda kendine yer edinebilmiş. Bu çok iyi bir karşılaştırma olmasa da, Windows XP'nin satış rakamı ve kullanıcıların bu işletim sistemini kabullenmesi açısında Vista'dan çok daha başarılı olduğunu gösteriyor.

Ocak 2008 itibariyle PC Labs ziyaretçilerinin sadece %10'u Windows Vista'yı kullanıyor. Windows XP kullananların oranı ise %83.6. Bundan 3 ay evvel Vista kullanıcılarının oranı %6.2 civarındaydı.

Kaynak:PCLabs

Powered by ScribeFire.

Hiç yorum yok: