2 Ocak 2008 Çarşamba

Veri hırsızlığında rekor yıl 2007

Bilgisayarınız varsa kişisel bilgilerinizi orada saklamamanın pek bir nedeni yok. Firmalar zaten bunu öyle ya da böyle yapmak zorunda. 2007 yılı ise kişisel ve firmalardan çalınan büyük boyutlu veri hırsızlıklarında önceki yıllara göre rekor kırdı.

Kar amacı gütmeyen Identity Theft Resource Center (ITRC) ve Attrition.org, ABD için 2007'nin rekor yıl olmasın sürekli artan sayıda şirketin veri hırsızlığıyla karşılaştığı ve bunların soruna tepkisel bir yaklaşım güttüğü gerçeğiyle açıklıyor. Firmalar veri hırsızlığının olabileceği yerleri önceden saptayıp açıkları kapatmaya kaynak ayırmak yerine, sorun ortaya çıktıktan sonra tepki verme eğiliminde. ITRC 2007'nin başından 18 Aralık 2007'ye kadar ABD'de 79 milyon veri kaydı sızıntısı olduğunu söylüyor. 2006'daki 20 milyonluk rakamın dört katı.

Attrition.org araştırmaları ABD dışındaki kayıtları da içeriyor. Kuruluşa göre araştırma yaptığı bölgelerde toplam 162 milyon veri kaydı çalınmış. Attrition.org'den Brian Martin toplam rakamların tırmanışının süreceğini tahmin ediyor.

Her iki kuruluş da bu yılın en çok yankı uyandıran olaylarından TJX sızıntısını hesaba katmış. TJX olayında 45.7 milyon kredi kartı kaydı firmanın ve bağlı kuruluşlarının veritabanlarından çalınmıştı. Sırf bu rakam, ülkemizdeki toplam kredi kartı sayısının 1.5 katı civarında.

Bilgi hırsızlığı sadece sistemlerdeki açıklardan kaynaklanmıyor. Devlet görevlilerinden çalınan taşınabilir sistemler ya da veri depolama ortamları da bu konuda risk içeriyor.

Kaynak:PCLabs

Hiç yorum yok: