30 Aralık 2007 Pazar

Netscape'e elveda

1990'larda Microsoft'un Internet Explorer'ı işletim sistemine entegre etmesiyle başlayan tarayıcı savaşlarının kahramanlarından Netscape için geri sayım başladı. Netscape 1999'da AOL tarafından satın alınmasından sonra en büyük ürünü olan Communicator'ı açık kaynağa maledip Mozilla'yı doğurmuştu.

Netscape Blog'unda yapılan açıklamaya göre 1 Şubat 2008'den itibaren Netscape tarayıcıları için geliştirme ve destek son bulacak. Bu tarayıcılar Navigator 9 ile birlikte Netscape v1-v4.x, Netscape v6, Netscape v7 paketi, Netscape Tarayıcı v8 ve Netscape Navigator/Messenger 9. Netscape web günlüğünde eski Netscape kullanıcılarına Mozilla Firefox'a geçmelerini önermiş. Hala Netscape kullanmak isteyenler Netscape arşivinden eski sürümleri indirebilecek. Geliştiriciler bunu yapmak isteyen kullanıcılara da Firefox indirip Netscape görünümüyle kullanmalarını önermişler.

Kararın arkasında ise tüm çabalarına rağmen AOL'deki geliştiricilerin Netscape Navigator'ı canlandırmayı başaramamaları gösterilmiş. Canlandırmaktan kasıt Internet Explorer'dan pazar payının birazını geri almak. Son zamanlarda ise Netscape tarayıcısının geliştirilmesi, Firefox'un görüntüsü değiştirilmiş bir sürümü olarak Netscape gezgini yaratmayla görevli birkaç mühendisten ibaret kalmış. Şu halde Netscape'ten vazgeçip Firefox'a dönmek mantıklı bir fikir gibi gözüküyor.

Internet tarayıcıları arasında en büyük pay halen Internet Explorer'da. Pazar payı dediğinizde hangi siteden bahsettiğinize göre büyük değişiklik gösteriyor ama birinci sıra her halükarda Internet Explorer. Örneğin Wordpress.com ziyaretçilerinin %62'si Internet Explorer, %30 civarındaki kısmı Firefox, %3'ü Safari ve hemen hemen %2'si de Opera kullanıyormuş. Yorumlarda verilmiş başka bir istatistiğe göreyse Wordpress.org ziyaretçilerinin yarıdan fazlası Firefox kullanırken, IE payı %36'da kalmış. Yine de genel olarak İnternete vurduğumuzda Internet Explorer açık ara birinci, Firefox ikinci ve bunları da Opera'yla Firefox takip ediyor diyebiliriz. Netscape tarayıcılarının pazar payı ise %1'in altında ve çoğu yerde gösterilmiyor bile.

Kaynak:PCLabs

Hiç yorum yok: