27 Aralık 2007 Perşembe

Dev OLED Televizyonlar Yolda

OLED'in sunduğu teknolojik getirilerden sonuna kadar faydalanmak isteyen televizyon üreticileri, daha büyük ekranlar için çalışmalarını sürdürüyor.

Yeni yılın ilk günlerindeki Consumer Electronics Show'da (CES) tanıtılacak ürünler yavaş yavaş olay yerine doğru sevk ediliyorlar. Arada çıkan haberler ise bazı konulardaki çılgınlıkları gayet iyi ifade ediyor. Örneğin bu sene beklenen OLED'lerin saldırısı hareketi için birçok üretici ve ziyaretçi nefesleri tutmuş durumda. Samsung da bu durumdan sanırız en büyük sesi getirecek üreticilerden. Kendileri 32 inçlik bir OLED televizyonu CES'te sergiliyor olacak. Yaklaşık 80 ekrana tekabül eden bu boyut, ilk OLED dev ekranlar için önemli bir adım olacak.

LCD'ye Ne Olacak?

Teknik olarak OLED'in iki sorunu var. Birincisi, kendi verdiği ışıktan ötürü ömrünün kısa olması. İkincisi ise daha geliştirilmeye devam ettiği için maliyetinin yüksek olması. Her iki sorun da zamanla açılacak ve birkaç seneye kalmadan 32 inçin üzerinde de OLED ekranlar görebileceğiz. LCD teknolojisi ise kendisine olan talebin artık panel üreticilerini sıkıştırmaması sebebiyle ucuzlamaya devam edecektir diye bir öngörüde bulunuyoruz. Tabii OLED monitör ve TV'ler bu durumda daha üst seviye bir ürün olacak ve dolayısıyla daha üst fiyat aralıklarına hitap edecektir.

OLED Nasıl Çalışıyor?

LCD'nin arka ışığına karşın OLED ekranlar ışığı ve renkleri kendileri üretir. Dolayısıyla daha ince ve hatta esnek olabilirler. OLED ekranlarda karşıtlık (contrast) değeri teorik olarak sonsuza yakındır. Çünkü en parlak beyaz yerin yaydığı ışık miktarı ne kadar olursa olsun, siyah kısımlar teorik olarak sıfır parlaklığa sahip olacaktır. LCD panellerde siyah yerler arkadan gelen ışığın LCD hücresindeki elemanlar tarafından kesilmesiyle oluşturulurken, OLED teknolojisinde basitçe kapalı durumdadırlar. En büyük farklardan birisi de bu olsa gerek.

Kaynak:SDN

Hiç yorum yok: