14 Aralık 2007 Cuma

Opera Microsoft'u Şikayet Etti

Opera yazılım şirketi, Microsoft'u tekelcilikle suçlayarak AB komisyonuna başvuruda bulundu. Bakalım Opera'nın istekleri haklı bulunacak mı?

Opera başvurusunu kullanıcıların tarayıcılarını özgürce seçmesini amaçladığını söyleyerek yaptı. Şirkete göre Microsoft, işletim sistemi alanındaki baskın konumunu tarayıcısı Internet Explorer'ı Windows ile birlikte dağıtarak kötüye kullanıyor. Bir diğer iddiası ise Microsoft'un kabul edilmiş web standartlarını izlemediği.

Şirket, komisyondan kullanıcıların gerçek bir seçme hakkına sahip olmasını ve açıkça belirtilen web standartlarına uymasını sağlayacak yönde kararlar almasını bekliyor. Opera CEO'sunun açıklamasına göre bu şikayet, kendi adlarına seçimler yapılmasından rahatsız olan tüm kullanıcılar adına yapılıyor.

Opera, AB komisyonundan iki istekte bulundu. İlki tahmin edebileceğiniz gibi Internet Explorer'ın Windows'tan ayrılması ya da Windows ile beraber alternatif tarayıcıların da yüklü gelmesi. İkinci isteği ise Microsoft'un web toplulukları tarafından kabul edilmiş standartlara uyması.

Ayrılmaz İkilinin Sonu mu?

Daha önceden Microsoft'un Avrupa'da satılan Windows'lardan Windows Media Player'ın çıkartılması yönünde bir karar alınmıştı. Opera bunu örnek göstererek benzeri bir kararın tarayıcı alanında alınmasını bekliyor. İddialarına göre Microsoft kullanıcılara yenilik sunmak yerine onları kendine bağlıyor ve diğer tarayıcıların yıllardır sahip olduğu özellikleri (biraz da mecburiyetten) yeni yeni Internet Explorer'a ekliyor.

Kaynak:SDN

Hiç yorum yok: