15 Aralık 2007 Cumartesi

Google'dan Wikipedia rakibi site: Knol

Aslında biraz geç olsa da, Google dünyanın en büyük ücretsiz online ansiklopedisi Wikipedia rakibini resmi olarak duyurdu: Knol. Knol, ingilizcede bilginin parçaları anlamına geliyor.

Knol'un yapısı Wikipedia ile neredeyse aynı: kullanıcılar içerik üretecek. Kullanıcılar girdiği içeriğe göre değerlendirilecek ve isterlerse kendi içeriklerinin olduğu yerde gözüken reklamlardan pay alabilecek. Kullanıcılar aynı zamanda konuyla ilgili yorum, soru ve ekstra materyal gönderebilecek. Servis şu anda tamamen davet üzerine çalışan beta aşamasında. Test aşaması sona erdikten sonra tüm kullanıcılara açılacak.

Google, kullanıcıları nasıl çekeceğinin yolunu bulmuş durumda: yazılan içeriğe koyulacak reklamdan pay verilmesi. Ancak tehlikeli bir durum var: Kullanıcılar sırf bu uğurda çok fazla bilgiyi Wikipedia gibi bir siteden kopyala - yapıştır şeklinde "aşırabilir". Bu da elbette hoş olmayan bir durum olur. Çünkü Google'ın bu projeyi aslında reklam için başlattığı kokusu alınıyor.

Wikipedia, daha evvel sitesine reklam almama kararı aldığını açıklamıştı. Bizim merak ettiğimiz, Google'ın bu hamlesi, Wikipedia'da ufak bir değişikliğe gidilmesine sebep olur mu? Wikipedia'ya kullanıcıların daha fazla sahip çıkması da göreceğimiz olaylardan birisi olabilir. Google'un buradaki dezavantajı şu: Wikipedia'nın isim ve bilinirlik olarak çok çok büyük bir üstünlüğe sahip olması.

Kaynak:PCLabs

Hiç yorum yok: