18 Haziran 2008 Çarşamba

AMD'nin Netbook'lar için işlemci planı var mı?

ASUS Eee PC, MSI Wind PC ya da HP Mini Note gibi ufak ve ucuz dizüstü sistemlerde kullanılan işlemcilere baktığımızda, ya Intel Celeron M ULV, Intel Atom ya da VIA'nın işlemcilerinin bahsi geçiyor. AMD'nin bu tarz netbook'lar için bir işlemcisi yok.

AMD'nin sızan bir slaytındaki bilgiler bakacak olursak; AMD, tek çekirdekli, 64-bit destekli, 1 GHz'de çalışan ve 8W güç tüketimine sahip bir işlemci planlıyor. AMD'nin bu işlemcisinin 2 tane 64KB L! cache'i, ve 256 KB'lık L2 cache'i olacak. Buna ek olarak bellek kontrolcüsü de işlemci içerisine dahil edilecek ve DDR2-400 bellek desteği ile 800 MHz HyperTransport bağlantı hızı sunacak.

AMD'nin bu işlemcisi 8 W'lık güç tüketimi itibariyle minik dizüstü sistemler için uygun olacak ancak MID (Mobil Internet Cihazı) gibi daha düşük güç tüketimine sahip cihazlar için pek uygun gözükmüyor. Güç tüketiminin yüksek olma sebeplerinden bir tanesi de, bellek kontrolcüsünün yapısına dahil olması. 812-pin soket yapıya ve 27 x 27 mm boyutlara sahip lacak.

AMD bu tür ufak mini dizüst sistemler için iyi bir işlemci çıkartırsa fena olmaz. Zira bu pazar çok büyüyor ve Intel ve VIA'nın karşısında bir AMD'yi görmek iyi olacak.


HP Mini Note, VIA C7 işlemcisini kullanıyor.

eeepc_1000_black_800.jpg
ASUS Eee PC 1000: Intel Atom işlemcisi kullanıyor.




Kaynak: PCLabs

Hiç yorum yok: