17 Haziran 2008 Salı

Uyumluluk IE8'de Çözülecek mi?

İnternet ile aynı anda doğan Internet Explorer standartlara uyum sorunu, IE8 ile biraz da olsa çözümlenecek gibi görünüyor. Peki IE, Firefox'a ne zaman yetişir?

Microsoft'un ezelden beri web standartları konusunda sürdürdüğü inatçılık, Internet Explorer 7'de tavan yapmıştı. Hatta Internet Explorer 8'de de aynı uyumsuzluğu savunan Microsoft, sonradan geri adım atarak varsayılan standartlara geçti. Mart ayında yayınlanan ilk IE8 beta sürümü de bu uyumluluğu gözler önüne serdi.

Microsoft'un Yolu Uzun

Web sitesi yapımcılarının eleştiri oklarını uzun zamandır üzerine çeken Microsoft, IE8 ile kendisi için(!) yenilikçi adımlar atsa da, uyumluluk konusunda rekabetin henüz çok ama çok gerisinde. Sayfaları düzgün çalıştırabilmek için birçok ek işlem ve hack yapmak gerekiyor. IE8 ile bu külfeti büyük oranda azaltmış olsa da, Firefox, Safari ve Opera tarafından konulan standartlara yetişmesi için daha çok yolu var.

Üstelik teknik sorunların yanı sıra, bakış açısı olarak da problemli bir tutum sergileniyor. Diğer tarayıcıların yapımcıları şeffaf ve iletişime yatkın bir tutum sergilerken, Microsoft, Internet Explorer ile ilgili planlarını kimseyle paylaşmıyor.

Kaynak: SDN

Hiç yorum yok: