10 Haziran 2008 Salı

Mac OS X 10.6 GPU Hızlandırmasından Yararlanacak

Beklendiği gibi Apple, Mac OS X işletim sisteminin Snow Leopard kod adlı yeni sürümünü WWDC etkinliğinde detaylıca tanıttı. Ancak yeni sürümde yep yeni özellikler yerine başarıma dayalı geliştirmelerin olacağının belirtilmesi şaşırtıcı. Bununla beraber Apple'ın bunun için geçerli bir mazereti var: Çok daha fazla başarım için GPU'nun beygir gücünden yararlanmak

Apple'ın yazılım kolunun başkan yardımcısı Bertrand Serlet

Yedi yıldır Mac OS X'e özellik ekleyip duruyoruz ancak şimdi işletim sistemimizi mükemmelleştirebilmek için biraz da donanım altyapısı oluşturmak niyetindeyiz. Bu yüzden yeni özellik eklemeye biraz ara verdik fakat Snow Leopard gelecekte sunacağımız binlerce özellik için temel oluşturacak.

diye konuştu.

Apple'ın dediğine göre Snow Leopard GrandCentral adlı yeni bir teknoloji sayesinde işlemcilerin tüm çekirdeklerinden tam olarak faydalanabiliyor. Ayrıca yeni OS X sistem belleği sınırını 16 TB'a çıkarıyor ve Open Computing Language (OpenCL) programlama dilini destekliyor. OpenCL grafik işlemcilerinin gigaflop sınırına yaklaşan devasa hesaplama güçlerinden yararlanmak amacıyla oluşturulmuş C benzeri bir programlama dili. İşte bu yüzden yeni Mac OS X işletim sisteminin GPU'yu kullanabilme yeteneği daha önce yayınlanmış bir yığın özellikten daha önemli bir eklenti olarak karşımıza çıkıyor. Yalnız büyük bir çoğunluğumuz PC sahibi olduğumuzdan Microsoft'un da Windows için benzer bir düşünceyle gelmesini arzulamaktan başka ne yapabiliriz ki?

Kaynak: PCLabs

Hiç yorum yok: