21 Haziran 2008 Cumartesi

VDSL2'de 1 Megabit Kazığı

Türk Telekom'un hayata geçirmek üzere olduğu yeni internet seçenekleri arasında 32 Megabitlik VDSL2 seçeneği de var. Ancak upload kısmı biraz sıkıntılı.

16 Megabit ve 32 Megabit seçeneklerle gelecek olan VDSL2 sayesinde, çok daha hızlı internet kullanabileceğiz. Üstelik bu veri transferi, telefon için kullandığımız bakır kablolar üzerinden gerçekleşiyor. Fiyatlar da oldukça iyi sayılır. TTnet gibi internet servis sağlayıcılarına 98 ve 128 YTL üzerinden satılacak olan VDSL2 hatlarında küçük bir detay ise oldukça can sıkıcı.

Upload Neden 1 Megabit?

Saniyede 32 Megabit download yaparken, upload (veri gönderme) işlemlerinin hem 16 hem de 32 Megabit seçeneklerinde sadece 1 Megabit ile sınırılandırılmış olması, kullanıcıların tepkisine neden oluyor.

Eski hesaplara göre 4 Megabit'lik bir ADSL hattına sahip olan bir kullanıcı, 1 Megabit upload imkanına sahip oluyordu. Download hızı 8 kat artsa da upload hızında değişme bulunmuyor.

Nedeni Sunucular mı?

Upload'ın sınırlı tutulmasının nedeni olarak Türk Telekom, herhangi bir açıklama yapmazken, akıllara gelen ilk sebep; kullanıcıların kendi bilgisayarlarını sunucu olarak kullanmalarını engellemek.

Eğer sınırlama olmasaydı, 32 Megabit'lik bir VDSL2 hattı için 8 Megabit'lik bir upload imkanımız olacaktı. Bugün 8 Megabit bant genişliğine sahip bir sunucunun maliyeti ise aylık 2.000 YTL'den fazla.

Sınır olmasaydı, birçok internet kullanıcısı, kendi dosya ve web sunucusunu evinde veya işyerinde VDSL2 üzerinden diğer ziyaretçilere açabileceklerdi. Bunların yasal takibinin zor olması, hangi sitenin nereden yayın yaptığının belirsiz olması, Türk Telekom'a bu önlemi aldırmış olabilir.

Kaynak: SDN

Hiç yorum yok: