13 Haziran 2008 Cuma

Opera 9.5 Yenilikleri

Opera 9.50 dün nihayet kullanıma sunuldu. Biz de göze çarpan ve çarpmayan, tarayıcıyı daha verimli kullanmanızı sağlayacak değişiklikleri inceledik.

Opera 9.50, sürüm adayı yayınlandıktan iki gün sonra nihai aşamaya ulaştı. Söylenene göre JavaScript ve HTML görüntüleme hızı 9.2 sürümüne göre iki katından daha fazla. Ayrıca web standartlarına uyum artırılmış. Bu noktada Acid3 testinden 83/100 aldığını belirtelim ve değişikliklere geçelim.

Opera Link

Önceden duyurulan Opera Link, artık sorunsuzca kullanılabiliyor. Opera Link sayesinde yer imleri, hızlı erişim bağlantıları, kişisel araç çubuğu ve notlar Opera hesabınıza kaydediliyor ve başka bilgisayarlardan ulaşılabiliyor. Bunun için "Dosya" menüsünden "Opera'yı Eşitle..."ye tıklamak ve yoksa üyelik almak gerekiyor.

Daha Akıllı Adres Çubuğu

Firefox 3'te de olması beklenen adres çubuğundan hızlı arama özelliği Opera'da da mevcut. Bu özellik sayesinde adres çubuğuna girilen metin yalnızca adresler ve başlıklarda değil, sayfa içeriğinde de aranıyor.

Yeni Tema

Tabii ki ilk göze çarpan değişikliklerden biri yenilenen tema. Koyu renkler kullanılarak yeniden tasarlanan tema, göze gayet hoş gelse de eskisinden daha kalın olması nedeniyle bazılarını rahatsız edebilir. Ayrıca sekmelerin sağına eklenen yeni sekme açma düğmesi de oldukça kullanışlı olmuş. Eski temayı kullanmak isteyenler buradan indirebilirler.

Hızlı Erişim Araması

Hızlı Erişim'deki varsayılan olarak Yahoo olan arama motoru Ask ile değiştirilmiş. Bunu değiştirmek için "Araçlar" menüsünden "Tercihler"i seçin ve "Arama" sekmesine gidin. Varsayılan olmasını istediğiniz arama motorunu seçip "Düzenle"yin ve "Ayrıntılar"ı genişletip "Hızlı Arama arama motoru olarak kullan"ı işaretleyip kaydedin. Sanıyoruz bu konuda hemfikiriz, biraz uzun bir yol olmuş.

Diğer Tarayıcılarla Görüntüleme

Sayfaya sağ tıklayarak erişilebilen "Birlikte aç" seçeneğiyle sorun yaşanılan web sitelerini diğer tarayıcılarda görüntüleyebilirsiniz.

Araç Çubuğunu Özelleştirme

Artık araç çubuğuna düğme eklemek zorlaştırılmış. Bir bağlantıyı sürükleyerek adres çubuğuna eklemek için artık ek olarak Shift tuşuna basmak gerekiyor.

Klavye Kısayolları

Önemsiz bir fark gibi gelebilir ama kullanıcıları fark edecektir ki, eskiden Ctrl+B olan "Yapıştır ve git" kısayolu Ctrl+Shift+V olarak değiştirilmiş. Kısayollardaki tüm değişiklikler için bu sayfaya gidebilirsiniz.

E-posta ve Bildirimler

Opera'da hazır gelen e-posta ve RSS bildirimleri okuyucu geliştirilmiş. Bildirim okuyucu artık istenildiğinde elle güncellenebiliyor. E-posta, Gmail gibi yaygın e-posta sağlayıcıları için otomatik olarak yapılandırılıyor. Bildirim ve e-posta depolama ve endeksleme biçimi değişmiş. Eski sürümdeki biçim otomatik olarak ve geri döndürülemez biçimde yeni biçime dönüştürülüyor.

Ancak testlerimizde beslemeleri içe aktarıp güncellemeyi denediğimizde hata verip kapandı. Yani henüz RSS okuyucusunun kusursuz olduğunu söyleyemeyiz.

Sahtekarlık Koruması

Sahtekarlık koruması geliştirilmiş ve varsayılan olarak etkinleştiriliyor. Kapatmanızı tavsiye etmesek de Tercihler > Gelişmiş > Güvenlik sekmesinden devre dışı bırakabilirsiniz.

Şimdilik gözümüze çarpan yenilikler bunlar. Bunların yanında tarayıcı görüntüleme motorundaki yenilikler sayesinde eskiden Facebook gibi "ağır" siteleri gezerken yaşanan yavaşlık giderilmiş ve başlangıç hızı artırılmış.

Sırada Ne Var?

Opera ekibi, 9.50'den sonraki sürüm için çalışmalara şimdiden başlamış. O sürümün kod adı da 9.50'ninki (Kestrel (Kerkenez)) gibi bir kuş adı, Peregrine (Gök doğan) olarak belirlenmiş. Ne zamana hazır olacağınıysa henüz kestirmek zor. Şimdilik aşağıdaki bağlantıdan 9.5'i alabilirsiniz.

:: İndirmek için tıklayın

Kaynak: SDN

Hiç yorum yok: