11 Haziran 2008 Çarşamba

Mac OS X Snow Leopard bilgisayarınızın suyunu çıkartacak

Apple 2001 yılından beri çıkarttığı her Mac OS X sürümüne yüzlerce yeni özellik ekliyor. Exposé, Spotlight, Spaces, Time Machine gibi büyük yeniliklerin yanısıra UNIX altyapısı geliştirildi, tam 64-bit bir işletim sistemi yaratıldı. Yine de Apple duyurduğu yeni işletim sistemi 10.6 Snow Leopard'daki özellik listesini 10.5 Leopard ile aynı tutarken, Mac OS X'in altyapısında büyük değişiklikler yapmayı planlıyor.

"Grand Central", birden fazla çekirdeği en yüksek performansla çalıştırmayı hedefleyen yeni bir teknoloji. İşlemleri işlemcinizdeki fazla çekirdeklere bölerek sisteminizden maksimum performansı almanızı sağlıyor.

Leopard'la gelen 64-bit desteğini de biraz daha arttırıyor Snow Leopard, ve tam 16TB RAM desteği sunuyor.

Apple'ın C dilini taban alarak geliştirdiği ve açık bir standart olarak önerdiği OpenCL (Open Compute Library) ise saniyede trilyonlarca işlem yapma kabiliyetine sahip ekran kartlarındaki gücün "sadece resim çizmekte" harcanmamasına, geliştiriciler tarafından yazılımlarının istekleri doğrultusunda kullanılmasına imkan veriyor.

Fakat Apple'ın niyeti bu performans genişletici özellikleri sunup sonra başka uygulamalarla çalmak değil. Aksine, şimdiden iPhone'da kullanılan ve Snow Leopard'la Mac OS X'e entegre edilecek olan Quicktime X, modern video codecleri için optimizasyonlar ve daha verimli içerik işleme sağlayan bir platform haline dönüştürülerek medya oynatma ihtiyacı olan her yazılıma kolaylık göstermeyi niyetliyor.

Ayrıca Apple, iPhone 2.0 yazılımıyla sunduğu Microsoft Exchange Server desteğini de Snow Leopard'la Mac OS X'te de sunmaya başlıyor. Böylece Microsoft altyapısıyla çalışan şirketlere de sorunsuz olarak entegre olabilmeyi hedefliyor.

Mac OS X 10.6 Snow Leopard, 10.3 Panther'den sonraki her sürümdeki gibi, bir de Server versiyonuyla geliyor. İstemci versiyonundaki tüm yeniliklerin yanısıra ZFS dosyalama sistemi desteği, "push" hizmeti sağlayan yeni iCal 2 sunucusu, geliştirilmiş posta sunucusu ve buna eşlik eden yeni adres defteri sunucusu, 10.6 Server'ın sadece birkaç yeni özelliği.

Mac OS X 10.6 Snow Leopard, adının başına sadece 4 harf daha eklenemeyecek kadar farklı bir işletim sistemi olacak. Çıkış tarihi konusunda ise bir netlik yok, ama en erken bir yıl sonra olacağı söyleniyor.

Kaynak: PCLabs

Hiç yorum yok: