19 Haziran 2008 Perşembe

AMD’den UVD 2.0 ile Gelişmiş HD Deneyimi

Şu sıralarda Malaga'daki toplantıyı yerinde takip ederken en taze bilgileri sizlerle paylaşmaya devam ediyoruz. Yeni özellikleri merak ediyor musunuz?

AMD'nin Malaga'daki Radeon HD 4800 serisi tanıtımından bildirmeye devma ediyoruz. Dünün özetini bu sabah geçmiştik; şu sıralarda ise devam eden toplantılardan bilgileri vermeye devam ediyoruz. Bu kadar uzun süre giden dizüstü bilgisayar piline de sizlerle arama bariyer koymadığı için ayrıca müteşekkirim. Neyse konuya döneyim. Her ne kadar bazı bilgileri açıklamak için önümüzdeki Çarşamba gününü bekleyeceğiz; fakat bazılarını aktarmamızda sorun yok.

Fiyatlar Gayet Uygun

AMD'nin yeni kartları, hem fiyat hem de performans açısından oldukça dengeli. Hatta fiyata göre performans tarafına daha yatkınlar. Daha önceden HD 4850 için bazı fiyatlar vermiştik. Ülkemizde 210-240 dolar + KDV civarında olması beklenen ürün için AMD 199 dolar diyor. Tabii burası avrupa ve vergiler %18-20. Kendimi kötü hissediyorum. HD 4870 için ise herhangi bir Türkiye fiyatına ulaşamamış da olsam  AMD'nin belirttiği fiyat 299 dolar. Daha fazlasını okumak için tıklayın!

Gelişmiş HD Deneyimi

AMD yeni grafik kartlarıyla birlikte HD takısının hakkını daha iyi veriyor.Grafik işlemcisinin üzerindeki UVD, yani evrensel video çözücü, artık video sıkıştırma için de kullanılabilecek.

AMD’Nin yeni grafik kartı seelş,ypr deöişirisi HD ön takısını aldığında acaba bizleri sadece basit bir isimlndirme haricinde neler bekliyor diye düşünmüştük. Öncelikle UVD yani evrensel video çözücü bloğu sayesinde video izlerken işlemci yerine grafik kartının bu kısmı çalıştırılarak sisteme daha az yük bindirilmesi hedefleniyordu.Daha önce Polonya’da katıldığım HD 3000 serisi grafk kartlarının tanıtımm toplantısında AMD Avrupa Grafik bölümü yöneticilerinden David Diederichs’e”Çözme konusu güzel de ne zaman sıkıştırmaya da yardımcı olacak?” diye sorduğumda bu konu üzerinde çalıştıklarını belirtmişlerdi. Açıkçası, biraz sallama amaçlı bir cevap olduğunu düşünmüştüm.AMD, az önce yaptığı sunum içinde yeni grafik kartlarının içindeki UVD 2.0 bileşeni sayesinde artık H264 ve MPEG-2 kodlama konusunda artık işlemciyi değil grafik kartını kullanabildiklerini açıkladı. Bu nasıl oluyor? AMD, sürücüsü aracılığıyla video işleme yazılımlarına bir arayüz yaratıyor. Bu arayüz sayesinde video çıkıştıran yazılımlar, video oynatıcılar gibi grafik kartı içindeki bu iş için adanmış olan bölümü kullanıyorlar.

Nasıl? Sanırım AMD, ürünlerinin önündeki HD takısının hakkını veriyor.

Kaynak: SDN Berkin Blog

Hiç yorum yok: