18 Haziran 2008 Çarşamba

Cisco: Her 2 yılda Internet trafiği ikiye katlanacak

YouTube, Internet üzerinden canlı video izleme, müzik dinleme gibi web'de yeni sayılacak içerikler dünya genelindeki Internet trafiğini ciddi oranda artırıyor. Buna, sürekli artan Internet kullanıcı sayıları da eklenirse, artışın doğrusal değil logaritmik olacağı tahmin edilebilir.

yüksek tanımlı içerik de artınca, seneler önce 256 kbps bağlantının fazlasıyla yeterli olduğu dönemleri geride bırakmamıza gerek oldu. Bir çok avrupa ve uzak doğu ülkesinde 10 mbit gibi bağlantılar gayet sıradan bir hız halini alırken Türk kullanıcılar olarak da artık 5-10 mbit gibi hızlar istiyoruz Internetimizde.

Bunların hepsi hesaba katılınca, dünya çapında kullanılan Internetin bant genişliği daha ne kadar artabilir diye düşünmüyor değiliz. Bazı analistler, 2012 senesinde Internet'in sonunun ISS (Internet Servis Sağlayıcılar) tarafından getirileceğini belirtiyor. 2012 senesinden sonra TV aboneliği gibi site aboneliklerin başlaması gündemde olabilir; tüm bunların sebebi ise aşırı bant genişliği olacak.

Cisco'nun en güncel raporlarına bakılırsa,  Internet için harcanan bant genişliği her iki senede 2 katına çıkacak. Bunun en büyük sebebi YouTube gibi görsel içerik sunan sitelerin gittikçe artması ve kullanıcıların buna talep göstermesi.

4 yıl içerisinde Internet trafiği 552 Exabyte olacak ve 6 sene sonra artık Zettabyte  terimini kullanmaya başlayabileceğiz. Açıkçası Internet trafiği daha ne kadar artabilir, şu anki dünya genelindeki alt yapı buna ne kadar müsade edebilir o konuda net bir veri şimdilik elimizde yok ancak, Oger Telekom kullanıcıları olarak yurt dışı sitelere erişirken yaşadığı yavaşlık sorunu tüm dünya genelindeki kullanıcılar da yaşayacak.


Kaynak: PCLabs

Hiç yorum yok: