13 Haziran 2008 Cuma

OOXML Askıya Alındı!

OOXML'in standartlaştırma süreci askıya alındı! OOXML'in ISO tarafından standart olarak kabul edilmesinden sonra bilindiği üzere ilan süreci başlamıştı. Standarda son itiraz haklarını kullanan Brezilya, Hindistan, Güney Afrika ve Venezuela ile ilgili haberleri, haber sayfalarımızdan sizlere de duyurmuştuk.

Resmi adı ISO/IEC DIS 29500 olan standarda yapılan itirazlar, ISO kuralları gereği öncelikle ISO Genel Sekreterliği ve IEC Genel Sekreteri'ne sunulmakta ve bu iki makam 30 günlük bir süre içerisinde itirazlara ilişkin yorumlarını da ekleyerek başvuruları ISO ve IEC'nin teknik yönetim kuruluna sevketmekle mükellef. Sevkin ardından bu iki kurul itirazların işleme alınıp alınmayacağı konusunda söz sahibi olacak. Eğer itirazlar kabul edilirse, bu itirazların hangi kurum (ISO ya da IEC) tarafından çözüleceği de karara bağlanacak.

OOXML ile ilgili itirazlar ise şu an genel sekreterlik makamında ve teknik yönetim kurullarına sevki bekliyor. ISO'nun basın açıklaması ve ISO süreçleri dikkate alındığında, itirazlarla ilgili işlemlerin aylarca sürebileceği belirtiliyor.

ISO/IEC ortak kurallarına göre bir itiraza konu olan standart belgesi, itiraz ile ilgili süreç devam ederken standart olarak ilan edilemiyor. Bu durum OOXML'in ilan edilmesinin, en azından itirazlarla ilgili ISO'nun tutumu netleşene kadar ertelendiği anlamına gelmekte. Ayrıca itirazların kabulü durumunda OOXML'de köklü değişiklikler yapılması gerekeceğinden, OOXML'in bir standart olarak hayatlarımıza girmesi daha uzunca bir süre mümkün olmayabilir.

Özgürlükİçin ekibi olarak Türkiye'nin OOXML konusunda daha bilinçli olmasına yönelik kampanyalarımızı ve etkinliklerimizi sürdürmeye devam edeceğiz.

ISO'nun son basın bildirisine bu adresten ulaşabilirsiniz.

Kaynak: Özgürlük İçin

Hiç yorum yok: