18 Haziran 2008 Çarşamba

Apple'ın OpenCL'i avuçiçi süperbilgisayar vadediyor .

Apple, Intel ve Nvidia, Khronos Group'un üyeleri olarak grafik işlemcileri (GPU) ve bilgisayarların daha uyumlu halde çalışmasını sağlayan bir standart üzerinde birlikte çalışıyorlar. Grup, Apple'ın bu ayın başında duyurduğu, C tabanlı bir programlama dili aracılığıyla bilgisayarın GPU ve CPU kaynaklarına erişmeyi sağlayan Open Computing Language (OpenCL) spesifikasyonu tartışacak.

Amaç, grafik işlemcilerini verimli ve doğru bir şekilde grafik tabanlı olmayan işlemlerde de kullanabilmek için açık standarda sahip bir programlama platformu üzerinde anlaşmak, bunu geliştirmek ve kullanıma açmak.

khronos.pngKhronos Group'un başkanı Neil Trevet, konuyla ilgili "OpenGL ve COLLADA gibi spesifikasyonları da yöneten Khronos Group'un en belirgin standartlaştırma çabası bu olacak. GPU ve CPU'lar arasında ivmelendirilmiş paralel işlemler yepyeni yazılımlara yol açacak ve bu da çeşitli kullanıcı tabanlarına farklı bilgisayar deneyimleri olarak geri dönecek" şeklinde bilgi verdi. "Bu girişim masaüstü olduğu kadar entegre cihazlara da yönelik planlanıyor –avucunuzun içinde bir süper bilgisayar tuttuğunuz günler belki de çok uzakta değil" diye de ekledi.

Çalışma grubunun bu aşamadaki katılımcıları şunlar: 3Dlabs, AMD, Apple, ARM, Codeplay, Ericsson, Freescale, Graphic Remedy, IBM, Imagination Technologies, Intel, Nokia, NVIDIA, Motorola, QNX, Qualcomm, Samsung, Seaweed, TI, ve Umeå Üniversitesi. Microsoft ise Khronos Group'a dahil değil.



Kaynak: PCLabs

Hiç yorum yok: